2021.05.22


STILTJE

AORelease och ljudpromenad 


Stiltje började som ljud som skulle överrösta trafiken utanför fönstren i de före detta rivningshusen på Fabriksgatan, där jag Anders Olofson, då bodde på Gårda i Göteborg. Ljud som kunde skapa lugn samtidigt som vägen utanför kunde suddas ut eller omformas till stillsammare vågor. Huset skakade när bilarna for förbi och det var ett konstant oljud. Musiken började spelas in april 2015 och jag håll på tills flytten från Gårda i maj 2019.

Konstnären Rickard Eklund har designat och tillverkat det genomskinliga omslaget. Bilden är lasergraverad på plexiglas på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Skivorna är tryckta på Spinroad Vinyl Factory i Lindome. Rickard har varit med, lyssnat och fantiserat längs hela processen, i albumets alla skiftande stadier. Allteftersom växte idén med den genomskinliga skivan och konvolutet fram som speglar musiken och konceptets tematik av vattan och längtan efter lugn.

Stiltje består av fyra stycken instrumentala verk och i bakgrunden hörs tre olika rumsljud från fältinspelningar från olika platser runt om i världen.


A1 - Stiltje
Titeln på albumet är tagen från ett kapitel i Sommarboken av Tove Jansson. Fältinspelning från Topanga, Kalifornien oktober 2014.

B1 - Aplungens Badhymn
Fältinspelningen är från en brygga i Aplungen, som är en sjö i Värmland. Där hamnade jag och kära vänner en sen sommarnatt 2018, samtalandes på en brygga vid en nyfunnen blank vattanyta, omsluten av de sagolika värmlandsskogarna.

B3 - Ringar Så Som På Vattan 
Jag har gjort ett mixtape som även det heter “Ringar så som på vatten”, som är en samling av musik som inspirerat till denna skivans tillkomst. Den släpptes via Vips & Vaps, 2018. Fältinspelning från Grad Kromberk i Slovenien.

B4 - Tystnaden På Fabriksgatan
Det här är det ända av spåren på skivan som färdigställdes efter jag flyttat ifrån Gårda, men det påbörjades där. Spåret är en hyllning till den tystnaden som sällsynt ändå kunde uppstå, mitt i natten, då bilarna på motorvägen utanför tillfälligt upphörde. Detta är också det enda spåret på skivan som inte har någon fältinspelning.Translation in English
Albumet gavs ut i samarbete med OUTERDISK 22 maj 2021.Musik av Anders Olofson
Design av Rickard Eklund
Mastrad av Gusten Aldenklint
Contact:

Temporary Stabilisations info@temporarystabilisations.se

︎

Annie Johansson (she/her)
+46(0)702424934
anniejohansson.com

︎

Andreas Engman (he/him)
+46(0)704155739
andreasengman.se


Address:
Harald Stakegatan 2,
415 15 Göteborg