(Past Events)2024.03.18 - 2024.03.22

CONVERSATION
WITH A PIGMENT

                     Ida Bomm

Som en del av HDK-Valands examens-program för masterprogrammet i fri konst är du välkommen att besöka Ida Bomm i hennes tillfälliga ateljé på Temporary Stabilisations. Här kommer du möta arbetet med ett pigment, gjort av brunkol, som är miljontals år gammalt och som i århundraden har varit i händerna på människor.

Vad kan vi lära oss av ett pigment om vi tar dess agens på allvar?

Med fantasi och empati dyker Ida ner i  pigmentets historia, rekonstruerar vad det bevittnat och erkänner dess handlingar. En historia av kapitalism sammanflätad med mänsklig exploatering utvecklas genom att närma sig pigmentet som en tidskapsel.

Akten att måla med detta pigment gjort av brunkol blandat med olja kontextualiserar dess komplexa historia på duken och berättar om ett osynligt perspektiv i måleriets historieskrivning. Idag existerar detta historiska pigment endast i de gamla lagerhyllorna hos en tysk producent men kan ändå inte undgå att bli en berättelse om kontinuerlig tillväxt. Detta på grund av brunkolen och oljans historia som fossilt bränsle kopplat till kapitalistisk exploatering.

Tänk dig att vi tar ett pigment på allvar, hur kan vi då skapa våra egna tidskapslar som vittnar om en alternativ historia?

Translation in English
Öppettider:

måndag - torsdag:    11.00 - 17.00Avslutande evenemang:

fredag 22 Mars:    17.00 - 20.00Contact:

Temporary Stabilisations info@temporarystabilisations.se

︎

Annie Johansson (she/her)
+46(0)702424934
anniejohansson.com

︎

Andreas Engman (he/him)
+46(0)704155739
andreasengman.se


Address:
Harald Stakegatan 2,
415 15 Göteborg